Volg je de opleiding tot constructiewerker of monteur mechatronica? Dan ben je bezig met vies werk. Althans, dat denken veel moeders, zegt docent Theo Schraven van Technova College in Ede. “Op open dagen zeg ik daarom altijd tegen moeders: Als ik u heb overtuigd, dan komt uw zoon of dochter hier ook.”
En vaak werkt die opmerking, ervaart de docent mechatronica. Want Technova College in Ede biedt voor de opleiding tot constructiewerker en monteur mechatronica uitsluitend BBL-opleidingen aan op zowel niveau 2 als 3. “Wij geloven er sterk in dat de jongens die geïnteresseerd zijn in constructiewerk en mechatronica graag met hun handen werken en liever niet naar school gaan. Daarom bieden we ze een opleiding aan waarbij ze drie dagen per week bij een bedrijf aan de slag kunnen en twee dagen naar school gaan.” Die schooldagen zijn bovendien ook nog gesplitst in een halve dag theorie en een halve dag praktijk zodat de studenten echt elke dag met hun handen kunnen werken.
Dat was ook precies de reden voor Bart Poppe om voor Technova College te kiezen. “Ik ben nooit zo’n grote fan van school geweest. Ik heb altijd vijf dagen op school moeten zitten, daar was ik klaar mee”, zegt de 18-jarige student constructiewerker terwijl hij met twee medestudenten een barbecue maakt. Technova College in Ede sprak Bart bovendien aan vanwege de mooie apparatuur waar studenten mee mogen werken en de prettige sfeer die hij ervaarde tijdens open dagen. Toen was voor hem de keuze snel gemaakt.
ALTIJD EEN BEDRIJF BESCHIKBAAR
Vaak hebben studenten al een werkgever gevonden als ze zich aanmelden voor de opleiding. Maar als dat niet zo is, dan biedt Technova College via het OpleidingsBedrijf Metaal een oplossing. “We werken samen met het OpleidingsBedrijf Metaal dat contact heeft met diverse bedrijven in de metaalsector die studenten graag een BBL-opleiding aanbieden. Zo bekijken we in het kennismakingsgesprek dat we hebben met iedere student en zijn ouders welk bedrijf bij hem past”, licht Theo toe. Bedrijven staan echt te springen om jongens, ervaart Theo. “Voor het praktijkexamen kom ik vaak bij bedrijven en dan hoor ik vaak: weet je nog iemand voor ons? Regelmatig krijgen studenten na hun BBL een contract aangeboden en kunnen ze er blijven werken. Geweldig toch?”
GESPECIALISEERDE OPLEIDINGEN
Studenten die graag met machines en gereedschappen werken waarmee ze onderdelen voor constructies maken, kiezen vaak voor een opleiding tot constructiewerker op niveau 2 of een opleiding tot allround constructiewerker op niveau 3. “Hier leer je hoe je werkt met metaal, aluminium of rvs. Je leert lassen, buigen, kanten en knippen. Het is een gespecialiseerde opleiding waarmee je later als constructiewerker, carrosseriebouwer of lasser aan de slag kunt. Maar we hebben ook studenten die aan de slag zijn gegaan bij een bedrijf voor stalinrichting of een bedrijf dat relingen voor schepen maakt. Eigenlijk kun je overal werken waar met metaal wordt gewerkt”, vat Theo samen.
TECHNISCH INZICHT
De opleiding monteur mechatronica op niveau 2 en de opleiding eerste monteur mechatronica op niveau 3 trekken veel studenten aan met technisch inzicht. Theo: “Je leert hier hoe je iets mechanisch, elektrisch, pneumatisch of hydraulisch kan samenstellen. In tegenstelling tot de opleiding constructiewerker is dit een hele brede opleiding waarbij je van alles leert. Veelal zien we studenten na hun opleiding aan de slag gaan als machinebouwer of ze werken bij bedrijven waar ze productiemachines onderhouden.”
Gosse Beelen (20) volgt de opleiding monteur mechatronica op niveau 2. Verschillende dingen leren en niet altijd met hetzelfde bezig zijn, is precies wat hem aanspreekt in de opleiding. “Ik leer hier draaien, frezen, lassen en elektro. Elke dag is anders. Daarnaast leren we hier om zelf een oplossing te bedenken voor een probleem. We kunnen met een probleem altijd terecht bij een docent maar het is goed om ook zelf te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.” Gosse denkt erover na om nog een vervolgopleiding in de elektrotechniek te doen wat ook mogelijk is op Technova College. “Over elektrotechniek zou ik wel meer willen weten.”
FLEXIBELE IN- EN UITSTROOM
Naast het feit dat Technova College de opleiding tot constructiewerker en monteur mechatronica uitsluitend als BBL aanbiedt, biedt de school nog meer voordelen voor studenten. “We hanteren hier het principe van flexibele instroom en uitstroom. Dat wil zeggen dat je op ieder gewenst moment hier aan je opleiding kunt beginnen en dat je die ook op ieder gewenst moment kunt afronden”, vertelt Theo. De reden daarvoor is wat hem betreft eenvoudig. “Als je al een bedrijf hebt gevonden waar je je BBL-opleiding wilt volgen, waarom zou je dan nog moeten wachten tot augustus of februari totdat je kunt instromen? Hetzelfde geldt voor een student die sneller klaar is, ook dat kan hier. We bieden hier maatwerk in opleiding en in begeleiding.” Daarnaast wordt er iedere tien weken een voortgangsrapportage met de student besproken die ook moet worden ondertekend door de praktijkopleider. “Zo houden we allemaal zicht op de voortgang van de opleiding en kunnen we de student coachen richting zijn of haar diploma.”