Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

studiekeuze

Heb je hulp nodig bij het zoeken naar de opleiding die het beste bij je past? Op deze pagina geven we je handige tips en tricks die jou meer inzicht geven in hoe je erachter kan komen welke studie het beste bij je past.

STUDIEKEUZE

Heerlijk, straks heb je je diploma gehaald! En dan? Die vraag heb je vast al vaker aan jezelf gesteld en ook anderen stellen deze vraag vast regelmatig aan je. Wat geef je dan als antwoord? Het maken van een studiekeuze kan best lastig zijn, maar ook heel leuk. Je gaat iets kiezen wat echt bij je past en een echt vak leren. Maar hoe kom je erachter wat bij jou past? Lees onderstaande tips en stappen die je op weg helpen.

Wij helpen je STARTEN - STARTPUNT

Voor meer informatie over starten met studeren, klik hier om naar het startpunt te gaan.

Wij helpen je STUDEREN - STUDIEPUNT

Studeer je al bij ons? Klik hier om naar meer informatie over doorsturen te gaan.

Hulp bij het vinden van een vervolgopleiding en/of werk - LOOPBAANKEUZE

Wil je meer weten over werken of verder leren, klik hier om naar de loopbaankeuze te gaan.

Tips bij studiekeuze

Stap 1: kijk naar jezelf

Laten we beginnen bij het begin. Denk eens goed over jezelf na. Probeer antwoord te krijgen op de volgende vragen:

  • Wat kan ik?
  • Waar word ik blij van?
  • Waar ben ik goed in?
  • Wat wil ik?
  • Hoe kom ik daar?
  • Wat moet ik ervoor doen?

Op internet vind je de volgende Beroepskeuzetesten, KiesMBO. Voor meer inzicht en diepgang kun je ook kiezen voor een betaalde test zoals die van 123test.

Stap 2: interessante beroepen

Als je een beter beeld hebt van jezelf, kun je op zoek gaan naar beroepen die daarbij passen. Beperk je hierbij niet te snel tot één of twee beroepen.

  1. Maak diverse beroepskeuzetestjes zoals op www.icares.com. Vraag je decaan ook welke tests hij of zij gebruikt of adviseert.
  2. Kijk voor een idee van verschillende beroepen op internet, bijvoorbeeld op KiesMBO.
  3. Kijk eens naar de volwassenen om je heen. Welk werk doen zij en lijkt jou dat ook wat?
  4. Vraag volwassenen om informatie over hun beroep of loop eens een dagje met iemand mee. Bijvoorbeeld de dierenarts, je buurvrouw, een oom met een eigen bedrijf of die vriend van je vader.

Stap 3: mogelijke opleidingen

Heb je een aantal beroepen gevonden die je aanspreken? Kijk dan welke opleidingen hiervoor bestaan en of die bij jou passen. Hoe doe je dit? Maak een lijst met drie tot vijf studies die je aanspreken. Hierin kun je je verder gaan verdiepen. 
Er worden allerlei studiebeurzen en beroepenmarkten georganiseerd. Maak hier gebruik van. Natuurlijk vind je op internet ook enorm veel informatie. Zoek op trefwoord of regio en kijk eens bij een aantal mbo’s of roc’s. Let op: de kwaliteit van een school kan per opleiding verschillen. Vraag je decaan om hulp en beperk je niet alleen tot jouw eigen regio. Soms is het de moeite waard om iets verder te reizen. Hoe oriënteer je je op de opleidingen van jouw lijstje

  • Kijk op de sites van de scholen en opleidingen.
  • Vraag informatie aan.
  • Bezoek open dagen.
  • Vraag of je een dag mee kunt lopen met een student.
  • Praat met mensen die deze opleiding volgen of gevolgd hebben.
  • Bel de school om te informeren wat er mogelijk is.

Heb je iets gekozen? Vraag aan je decaan, ouders, familie en vrienden wat zij ervan vinden. Ook als zij het niet eens zijn met je keuze, levert deze feedback waardevolle informatie op. Uiteindelijk is het jouw toekomst en jouw keuze. 
Kom je er niet uit? Dan kun je ook terecht bij een studieadviseur. Die gaat het gesprek met je aan en laat je een of meer testen doen.  

Wil je weten hoe de kans op werk is met de opleiding van jouw keuze? Kijk op www.kansopwerk.nl.

STUDENTENONDERSTEUNING

Kom je er met deze tips nog niet uit of twijfel je nog over je studiekeuze? Neem dan contact op met onze studieadviseurs voor een studiekeuzegesprek. In gesprek met het studiepunt wordt samen met jou naar een oplossing gezocht. Maak hier een afspraak.

BOL-/ BBL-OPLEIDING

Wil jij de verschillen weten tussen een BOL- en BBL-opleiding? En welke vorm het beste bij jou past? Klik dan hier. Daar vind je het antwoord op je vragen over BOL- en BBL-opleidingen.

START SCHOOLJAAR

Gefeliciteerd, je hebt een keuze gemaakt! Je hebt je ingeschreven voor een opleiding en je kunt gaan beginnen. Maar waar moet je allemaal op letten? Vind hier al je antwoorden op je vragen over de start van het schooljaar.