Overslaan en naar de inhoud gaan Overslaan en naar de footer gaan Overslaan en naar de zoekbalk gaan Overslaan en naar de navigatie gaan

studenten bouwkunde technova college winnen landelijke ontwerpwedstrijd smartcirculair

Op 12 juni werd de hoofdprijs én publieksprijs van SMARTCirculair aan de bouwkunde studenten van Technova College in Zwolle uitgereikt. In opdracht van de gemeente Ede ontwierpen zij een plan voor de optopping van bestaande gebouwen met als uitgangspunt een circulair en biobased ontwerp.

woensdag 19 juni 2024

De studenten kregen lovende woorden van de jury: ‘Er was één team waar we door weggeblazen werden, omdat we het gevoel hadden dat we niet keken naar een team van mbo-studenten.

Überhaupt niet een team van studenten, maar naar een professionele partij die gewoon tot in de puntjes heeft uitgewerkt wat bij een project uitgewerkt moet worden. Het team heeft alles onderbouwd en vertelt erover alsof ze nooit anders hebben gedaan. Als je het zo doet, zo presenteert en zo onderbouwt, dan kan het niet anders dan dat je met de eerste prijs naar huis gaat.’ Deze woorden waren goed voor een hoofdprijs van € 4.000 en de publieksprijs van € 500.

Studenten van de Bouwkunde opleiding van het Technova College doen al vanaf het begin mee aan alle ontwerpwedstrijden die door SMARTCirculair worden geïnitieerd. Dit jaar was de gemeente Ede opdrachtgever voor het Technova College Ede met het doel mogelijkheden te onderzoeken om bestaande woongebouwen op te toppen. Hiermee kan extra woonruimte worden gecreëerd met minder hoge sloopkosten, minder verlies van materiaal en gebruik maken van de al bebouwde grond. Tijdens een kick-of in januari werd vanuit de gemeente Ede de opdracht overhandigd door Martina Prokop. In meerdere sessies hebben de studenten samen met de gemeente het winnende concept ontwikkeld. Deze succesvolle samenwerking was voor de studenten van cruciaal belang.

Voor het goed uitvoeren van de opdracht werden een aantal aandachtsgebieden onder de loep genomen. Het uitgangspunt was een circulair en biobased ontwerp: flexibiliteit, modulair bouwen en een klimaatpositief effect zijn vereisten. Energieneutraal of zelfs energieleverend is geen vraag meer, maar een standaard. Er zijn ook eisen voor natuur-inclusiviteit en biodiversiteit. Het resultaat is een ontwerp wat ruim voldoet aan al deze eisen en financieel haalbaar is. Zo kan het concept zijn weg vinden in Ede, Gelderland en in heel Nederland.  

De studenten zullen hun werk nog presenteren aan wethouder Jan-Pieter van der Schans (Levendig Centrum) en daarmee de de uitgewerkte opdracht weer teruggegeven aan de gemeente. De gemeente Ede en provincie Gelderland kunnen voortbouwen op een goed doordacht plan. Dat is bouwen aan de toekomst!