technicus engineering
Technicus engineering
Mechatronicus
Zie jij jezelf al aan de slag gaan in een hightech omgeving? Met jouw brede interesse en aanleg voor techniek los je complexe problemen op en werk je aan hightech apparatuur en machines voor industriële processen. De opleiding technicus engineering mechatronica van Technova College duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar krijg je een brede basis en volg je de opleiding samen met de andere technicus engineer-opleidingen. De laatste 2 jaar specialiseer je je tot mechatronicus.
DEze opleiding is iets voor jou als:
- je nauwkeurig kan werken en goed technisch inzicht hebt
- je ervan houdt om te sleutelen
- je wilt werken in een hightech omgeving
- je wilt leren door te doen
OVER DE UITSTROOMRICHTING MECHATRONICUS
Kies jij voor de specialisatie mechatronicus? Dan ga je aan het werk met opdrachten die te maken hebben met het ontwerpen en bouwen van hightech apparatuur en machines voor industriële processen.
Tijdens de opleiding leer je alles over moderne constructies van machines, mechanische en elektrische aandrijvingen en automatisering. Je ontwerpt, maakt, programmeert en onderhoudt ‘zelfdenkende’ apparatuur en industriële processen, zoals robots en medische apparatuur.
Je krijgt les in besturingstechniek, elektrotechniek en elektronica. Jij leert mechatronische producten vakkundig te testen, eventuele storingen te verhelpen en onderhoud te plegen. Je leert complexe problemen op te lossen en in een team te werken. Daarnaast leer je minder ervaren collega’s aan te sturen en zie je erop toe dat de taken goed worden uitgevoerd.
Studenten van de opleiding technicus engineering mechatronica werken aan de tofste projecten! Voorbeelden van eerder uitgevoerde projecten zijn: de ontwikkeling van een industriële wasmachine voor het reinigen van verpakkingsmiddelen, het ontwerpen en installeren van een robot voor het plaatsen en oppakken van verschillende snacks en het ontwerpen en bouwen van een racesimulator.
JOUW CARRIÈRE
Met een diploma van de opleiding technicus engineering mechatronica sta jij binnen de kortste keren te sleutelen aan apparaten in een hightech omgeving. Bijvoorbeeld bij een metaalbedrijf in de machine-, levensmiddelen- en verpakkingsindustrie of apparatenbouw. Je werkt aan apparaten en machines die zijn opgebouwd uit mechanische, elektrische en elektronische onderdelen.
Er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor een technicus engineer. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan! Als je nog niet precies weet wat bij jou past, krijg je tijdens de opleiding mogelijkheden om kennis te maken met verschillende branches en werkzaamheden.
Engineer werktuigbouwkunde
Je hebt technisch en ruimtelijk inzicht. Jij kunt procesmatig, kostenbewust en conceptueel denken. Problemen los je zelfstandig op, je bent communicatief sterk en collegiaal.
DE UITSTROOMRICHTING ENGINEER WERKTUIGBOUWKUNDE IS IETS VOOR JOU ALS:
- je graag zelfstandig werkt, maar wel collegiaal bent
- je conceptueel kan denken
- je mechanische producten wilt leren ontwerpen en bouwen
- je wilt leren door te doen
OVER DE UITSTROOMRICHTING ENGINEER WERKTUIGBOUWKUNDE
Kies jij voor de specialisatie engineer werktuigbouwkunde? Dan ga je aan het werk met opdrachten die te maken hebben met het ontwerpen en bouwen van mechanische producten, zoals een liftinstallatie, een machineframe, een boottrailer of een brug. Tijdens de opleiding ontwerp, teken én bouw je mechanische producten. Je leert leiding te geven aan een team en een werkoverleg voor te zitten. Je doet kennis op over constructie- en verbindingstechnieken zoals lassen, lijmen en schroeven. Je werkt met moderne productiemiddelen, zoals CAD-stations en computergestuurde machines om metalen en kunststoffen te bewerken. Bedrijfskunde is een belangrijk vak in de opleiding, evenals besturingstechniek. Daarnaast wordt er tijdens het leertraject ruim aandacht besteed aan de voorschriften op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Ook leer je hoe je overleggen met medewerkers, toeleveranciers en klanten prettig en vlot laat verlopen.
JOUW CARRIÈRE
Jouw werkterrein ligt in de metaal-, hout-, textiel-, voedingsmiddelen- en transportindustrie. Een engineer werkt ook in de scheepsbouw, carrosseriebouw, machinebouw, landbouwmechanisatie en bij engineeringbureaus. Je kunt ook aan de slag op het gebied van reparatie, onderhoud en revisie. Met het diploma kun je doorstromen naar een engineersopleiding op hbo-niveau.
Engineer industriële automatisering
Jij hebt gevoel voor techniek en affiniteit met computers. Je bent handig en praktisch ingesteld. Mensen doen graag een beroep op jou. Je bent collegiaal, servicegericht en weet van aanpakken. Je wordt opgeleid tot technicus middenkader engineering. Deze opleiding start met een tweejarige basis waarin je breed kennis maakt met mechatronica en engineering. Na het tweede jaar kies je voor een uitstroomrichting.
OVER DE UITSTROOMRICHTING ENGINEER INDUSTRIËLE AUTOMATISERING
Kies jij voor de specialisatie Engineer Industriële Automatisering? Dan ga je aan het werk met opdrachten die te maken hebben met het ontwerpen en bouwen van geautomatiseerde installaties en machines. De opleiding Engineer Industriële Automatisering is een veelzijdige opleiding waarin je zowel hardwarematig als softwarematig breed wordt geschoold. Het is dé richting waarbij ICT en elektrotechniek samenkomen. Al vrij snel ga je op de computer CAD-tekeningen maken. Je leert hoe je programma’s maakt voor gebruik op een industriële PC/PLC’s. Je leert hoe je besturings-, communicatie-, regel- en aandrijfapparatuur programmeert, bedient en gereed maakt. Tijdens de opleiding werk je veel in kleine groepjes aan vernieuwende projecten die met behulp van intensieve begeleiding tot prachtige resultaten leiden.
Voorbeelden van eerder uitgevoerde projecten zijn de ontwikkeling van de totale besturing voor het automatisch verpakken van snoep, het ontwerpen en installeren van een duurzaam laadstation voor elektrische auto’s of de ontwikkeling van een robotbesturing voor het sorteren van pakketjes of bagage.
JOUW CARRIÈRE
Steeds meer processen worden in een bedrijf geautomatiseerd. Je hebt dan ook volop kans op een baan als Engineer Industriële Automatisering. Jij gaat bijvoorbeeld een netwerk bouwen van industriële computers (PLC’s) of robots die informatie uitwisselen om een productielijn van auto’s te laten werken. Je krijgt te maken met industriële machines of je bouwt een website die vervolgens via een chip een motor aanstuurt. Er zijn veel mogelijkheden en de techniek blijft volop in beweging. Saai wordt het niet in dit vakgebied.
Engineer smart industry
Wil jij aan de slag met big data en onderwerpen zoals Internet-of-Things (IoT)? Tijdens de smart industry opleiding ga je aan de slag met programmeren en mechatronica. De smart industry opleiding (technicus engineering) van Technova College duurt 4 jaar. De eerste 2 jaar krijg je een brede basis en volg je de opleiding samen met de andere technicus engineer-opleidingen. De laatste 2 jaar specialiseer je je tot engineer smart industry
DE SMART INDUSTRY OPLEIDING IS IETS VOOR JOU ALS:
- je graag zelfstandig werkt, maar wel collegiaal bent
- je interesse hebt in programmeren en software, maar ook in hardware
- je elektronisch geautomatiseerde producten wilt leren ontwerpen en bouwen
- je wilt leren door te doen
OVER DE UITSTROOMRICHTING SMART INDUSTRY
Kies jij voor de specialisatie engineer smart industry? Dan ga je aan het werk met opdrachten die te maken hebben met het ontwerpen en bouwen van elektronisch geautomatiseerde producten. Je wordt breed opgeleid op zowel hardware- als softwaregebied.
Je leert programmeren in verschillende programmeertalen en krijgt les in netwerktechnieken. Onderwerpen die in deze lessen terugkomen zijn:
- Internet-of-Things (IoT)
- cloud computing
- big data
- industriële netwerken
Je krijgt inzicht in de manier waarop interfaces (elektronica) communiceren met pc’s en wat microcontrollers zijn. Raspberry pi, Arduino, robots en Programmable Logic Controllers (PLC) zijn voorbeelden van hightech componenten die je gaat leren gebruiken. Je verbindt, onderhoudt en programmeert geautomatiseerde systemen. Je leert hoe je computersystemen en hardware-applicaties ontwerpt, beheert en aanpast.
Je werkt tijdens de opleiding veel aan projecten. Je wordt daarbij intensief begeleid en dat leidt tot toffe resultaten. Het energieverbruik van een gebouw meten via internet en het maken van een autonome robot zijn voorbeelden van projecten die studenten uit voorgaande jaren hebben uitgevoerd. Na het voltooien van de opleiding ben jij een breed opgeleide smart industry engineer.
JOUW CARRIÈRE
Met een diploma van de smart industry opleiding (technicus engineering) heb jij grote kans op een goede baan. Bedrijven staan te springen om jouw expertise, want ze blijven automatiseren en het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel.
Jouw werkterrein ligt in de elektronische industrie en dienstverlening. Je voornaamste taken bestaan uit service verlenen, onderhoud plegen en programmeren. Je kunt zowel de software- als de hardwarekant op.
Met andere woorden, er zijn ontzettend veel mogelijkheden voor een technicus engineer. Maar laat je daardoor niet uit het veld slaan! Als je nog niet precies weet wat bij jou past, krijg je tijdens de opleiding mogelijkheden om kennis te maken met verschillende branches en werkzaamheden.
DOORLEREN NA TECHNICUS ENGINEERING OPLEIDING
Heb je de opleiding technicus engineering afgerond met specialisatie Engineer Industriële Automatisering, Engineer Werktuigbouwkunde of Engineer Smart Industry? Dan kun je er voor kiezen om door te stromen naar het hbo. De afdeling Elektrotechniek heeft samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) een leerroute ontwikkeld met goede doorstroommogelijkheden.
Heb je de opleiding technicus engineering afgerond met specialisatie Mechatronicus en ben je nog niet uitgeleerd? Studeer dan verder met een hbo-opleiding engineering. Of breid je vakspecifieke kennis verder uit met een mbo+ opleiding.
WAAROM DE OPLEIDING TECHNICUS ENGINEERING OP TECHNOVA COLLEGE VOLGEN?
Op Technova College in Ede leiden we de technische en creatieve vakmensen op die nu en in de toekomst nodig zijn. Mensen die een cruciale schakel vormen in de maatschappij van morgen. Op een hypermoderne, bruisende school word je door gepassioneerde docenten en medewerkers vakkundig naar je toekomst als vakheld begeleid.
- Kleinschalige structuur, ongedwongen sfeer
- Fijne mix van theorie en praktijk
- Leer een vak waar de maatschappij om vraagt
- Groot netwerk in bedrijfsleven
FACT & FIGURES
Lees hier alle handige facts & figures over jouw opleiding. Je vindt hier informatie over de opbouw van de leerjaren, vakken en extra info.
BEN JIJ KLAAR OM AAN DE SLAG TE GAAN ALS TECHNICUS ENGINEERING?
Schrijf je in voor de opleiding technicus engineering op Technova College.
TWIJFEL JE NOG?
Heb je een vraag of twijfel je of de opleiding technicus engineering het wel voor jou is? Maak je geen zorgen, we helpen je graag! Stuur ons een mail met jouw vraag: steljevraag@technovacollege.nl
LEERMIDDELEN
Om jouw opleiding te kunnen volgen heb je leermiddelen zoals boeken, digitale licenties en andere materialen nodig. Voor de start van de opleiding krijg je specifieke informatie over welke leermiddelen jij moet bestellen en hoe je dit kan doen. Benieuwd naar welke kosten er voor jouw opleiding ongeveer gelden? Ga hier naar de website van MBOwebshop waar je de leermiddelenlijst vindt die dit jaar bij jouw opleiding hoort.